De circulaire economie: nieuwe trend of old school?
In mijn werk als consultant krijg ik veel mee van nieuwe ontwikkelingen en projecten. Vaak word ik verrast door het enthousiasme van de ondernemers en hun medewerkers én de brede blik die ondernemers hebben voor de huidige trends. Eén van die trends is de stap naar het hergebruik van materialen om grondstoffen verbruik te reduceren, de circulaire economie.
Al enige tijd maakt de particuliere sector goed gebruik van circulaire initiatieven zoals Marktplaats en Vinted. Waar voorheen de grote multinationals de visie dicteerde met hun marktmodel, is het nu aan start-ups die met een goed idee en een praktische uitwerking hier het verschil maken. Innovatie kan ook in kleine onderdelen een groot verschil maken. Toch zijn er ook nog veel stappen te zetten.
Awareness
Een circulaire economie start bij het creëren van awareness en het kijken naar wat we zelf kunnen doen op microschaal. Recente ontwikkelingen laten zien dat vooral jongeren zich hier hard voor maken en dat newborn klimaatactivisten zich nu laten gelden. Een goede bewustwording van de circulaire economie bij eenieder kan hier aan bijdragen. De overheid neemt die taak zeker serieus door circulaire economie als een speerpunt te maken in bijvoorbeeld subsidieregelingen, inclusief het benoemen van dit fenomeen als nieuwe trend.
Nederlandse visie
Daarnaast is het natuurlijk van belang dat de landelijke politiek zich meebeweegt met de circulaire trend. Europees gezien is onze Frans Timmermans het gezicht aan het worden voor de klimaat acties en de Europese visie daarin. Als we daar als Nederland een steentje in bij kunnen dragen om als trendsetter de circulaire economie nog duidelijker te gaan uitwerken tot een praktisch business model, dan plukt iedereen daar de vruchten van.
Beperkt door wet- en regelgeving
Met betrekking tot hergebruik lopen al een aantal trajecten met wisselend succes. Dit ligt niet altijd ligt aan de complexiteit van het product of proces. Bedrijven zien vaak wel de mogelijke oplossing voor dringende problemen, maar worden tegengewerkt door de huidige wet en regelgeving. Het ontbreekt aan stimulans en/of motivatie om de marktpartijen een goede oplossing te laten uit ontwikkelen voor het reduceren van bijvoorbeeld de emissie van benzine of andere milieuonvriendelijke dampen. Uit de afwezigheid van goede regelgeving of de handhaving daarop blijkt dat we toch nog een lange weg te gaan hebben. Heel specifiek vermeld ik ‘we’, want dit is niet iets van de politiek alleen en ook niet van een beperkt aantal bedrijven. Dit is toch iets waar ‘we’ allemaal wel ons steentje aan bij kunnen dragen.
Nieuwe trend of toch old school?
Terugkomend op de titel van deze blog: is de circulaire economie een nieuwe trend te noemen, een nieuwe ontwikkeling, of zijn we als hedendaagse consumenten gewoon een aantal zaken vergeten die onze ouders en voorouders goed voor ogen hadden en ook praktisch toepasten? Van onze ouders heb ik de eigen moestuin meegekregen als belevenis, maar ook het gebruiken van kliekjes. Als consultant zie ik de lessen van vroeger, die nu op een nieuwe wijze worden toegepast. Als de gebruikers van nu dat circulaire economie noemen, prima. De ouderen onder ons kloppen zich op de borst, old school heeft nog toekomst!
Is circulariteit een thema waar ook jouw onderneming zich mee bezig houdt? Zoals consultant Corné van Gool in dit artikel aangaf, zijn hiervoor diverse (subsidie)regelingen. Benieuwd of je in aanmerking komt? Download de whitepaper Duurzaam Ondernemen!
Circulair ondernemen?
Wat zijn de (subsidie)kansen van jouw onderneming? Vraag het consultant Corné van Gool!