Eindejaarstips voor een innovatief 2022

Het einde van 2021 is in zicht. Dat betekent dat wij traditiegetrouw onze eindejaarstips weer met jou delen.

Het einde van 2021 is in zicht. Dat betekent dat wij traditiegetrouw onze eindejaarstips weer met jou delen.

Gooi het roer om als dat moet

De coronacrisis zorgt niet alleen voor beperkingen, maar ook voor kansen. Want wat doe je wanneer je met je bedrijf afhankelijk bent van grote bezoekersstromen, en de coronacrisis breekt uit? Dan gooi je het roer om. De Amsterdamse start-up Moodus heeft dit gedaan. En met succes! Het bedrijf groeide harder dan ooit en in september 2021 stapte ook investeringsfonds TechFund One aan boord.

Hetzelfde geldt voor Elma Bassa, co-founder en de creatieve geest van Networkapp, Doordat er van de één op andere dag geen live events meer werden georganiseerd, gingen zij over op virtuele huiskamers. In huiselijke setting kunnen bijvoorbeeld rondetafelgesprekken, intervisies of nabesprekingen gehouden worden. Via het virtuele netwerkplein kunnen gasten alvast kennismaken, voordat het evenement start. Een mooi voorbeeld van omdenken.

Doe onderzoek en vraag hiervoor subsidie aan

Men zegt weleens: kennis is macht. Dat dacht ondernemer Onno Harmsen ook. Hij had namelijk een briljant idee: eComposting. Dit is organisch afval omzetten in hoogwaardige compost, compost-thee én hernieuwbare energie. Om de potentie van zijn idee te toetsen deed hij eerst onderzoek en om deze te financieren vroeg hij subsidie aan. Een goede zet; want hij kreeg maar liefst twee keer  MIT-subsidie voor een haalbaarheidsproject toegekend. Bekijk de klantcase van Mago Bio Solutions hier.

Combineer financieringsvormen

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar financiering, moet je al je kansen grijpen. Net als ondernemer Wouter Simons van Agritech start-up EntoBreed. Om zijn ondernemersdroom te realiseren werd een financieringsmix opgesteld: een combinatie van subsidies, crowdfunding en investeerders. Met de financiering op zak is de droom van Wouter uitgekomen. Binnen een jaar na het schrijven van zijn bedrijfsplan kan hij een duurzame meelwormenkwekerij opzetten, die een minimale impact heeft op onze leefomgeving én milieu. 

Investeer in duurzaamheid

Daar is die weer! Deze tip geven wij ieder jaar opnieuw. En dat is niet gek ook! Verduurzaming van je bedrijf is niet alleen goed voor het milieu, het werkt ook kostenbesparend, het draagt in positieve zin bij aan je imago én het maakt je een interessante partner voor toekomstige investeerders. Het kabinet heeft op Prinsjesdag 2021 bekendgemaakt € 6,8 miljard aan extra middelen uit te trekken voor de problematiek als gevolg van klimaatverandering. Hiervan gaat het grootste deel naar maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Hierdoor worden de budgetten van de subsidieregelingen SDE++ , DEI+ en MOOI verhoogd.

Aan de slag!

Deze blog geeft je vast veel stof om over na te denken. Misschien ben je al heel goed op weg, of wellicht laat je wat kansen onbenut. Heb je vragen? Neem dan vooral contact op. Wij wensen jou in ieder geval een heel innovatief en gezond nieuwjaar toe!