Zeven eindejaarstips voor innovatieve ondernemers

Het einde van 2020 is in zicht. Een bewogen jaar waarin de coronacrisis de wereld tot stilstand bracht. Als we één ding hebben geleerd, is het dat sommige dingen niet te voorspellen zijn. Toch blikken wij graag vooruit, want wat kun je als ondernemer doen om je bedrijf in 2021 te laten groeien? Hoe kan je innoveren? Onze DB&P consultants geven jou hun eindejaarstips.

Het einde van 2020 is in zicht. Een bewogen jaar waarin de coronacrisis de wereld tot stilstand bracht. Als we één ding hebben geleerd, is het dat sommige dingen niet te voorspellen zijn. Toch blikken wij graag vooruit, want wat kun je als ondernemer doen om je bedrijf in 2021 te laten groeien? Hoe kan je innoveren? Onze DB&P consultants geven jou hun eindejaarstips.

Tip 1: Focus op digitalisering

Digitalisering heeft het afgelopen jaar een vlucht genomen. Wij zijn verweven geraakt met technologie en de mogelijkheden ervan in tijden van crisis. Kijk alleen maar eens naar alle kennismakingen en andere zakelijke afspraken die niet meer fysiek plaatsvinden, maar digitaal. Uit onderzoek van Salesforce blijkt dan ook dat 95% van de zakelijke leiders in Nederland hun bedrijf digitaal hebben getransformeerd als reactie op de coronacrisis. Toch worstelen zij met de vraag hoe ze optimaal gebruik kunnen maken van de digitale middelen en hoe ze digitalisering na de crisis binnen hun bedrijf moeten voortzetten. Het advies van consultant Koen Ferket luidt dan ook: Focus op digitalisering. Zorg dat je werknemers de juiste IT-skills hebben om met digitale tools te werken en ga strategische samenwerkingen aan, zodat ieder aspect van de digitale transformatie binnen je organisatie wordt ondersteund. 

Tip 2: Geef je start-up team prioriteit

De opkomst van digitale technologieën leidt tot de bloei van bepaalde beroepsgroepen. Start-ups die actief zijn in de e-commerce, Educational Technology of Medical Technology zien hun business op dit moment bijvoorbeeld enorm groeien. Maar wist je dat 60% van de start-ups faalt vanwege problemen binnen het team? Je idee kan nog zo goed zijn, maar wanneer de rollen binnen een team niet goed verdeeld zijn, kan dit desastreuze gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat je jezelf omringt met professionals in hun vakgebied. Of dat nu productontwikkeling, operations of marketing is. Het aantrekken van deze mensen naar je organisatie moet topprioriteit zijn! Let wel op, wij zijn geneigd ons gevoel te volgen bij het samenstellen van een team, maar hierbij word je beperkt door vooringenomenheid en denkpatronen. Daarom is het aan te raden om een start-up team met een wetenschappelijke benadering te evalueren, bijvoorbeeld door Artificial Intelligence toe te passen.

profielfoto financieringsadviseur Roel Schuurkes

Tip 3: Ga aan de slag met Artificial Intelligence

De trend van Artificial Intelligence (AI) is onomkeerbaar! De tip van consultant Roel Schuurkes luidt dan ook: Ga aan de slag met AI om nog meer uit jouw data te halen. Het is niet voor niets dat het kabinet de komende zeven jaar in totaal een miljard euro in kunstmatige intelligentie (AI) investeert. In het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie schrijven zij: “AI zal stevig bijdragen aan economische groei, welvaart en welzijn van Nederland.” Kunstmatige Intelligentie biedt bovendien mogelijkheden voor kostenbesparingen in jouw bedrijf. Bijvoorbeeld door procesoptimalisatie, energie-efficiency en een betrouwbare forecasting.

profielfoto financieringsadviseur Carel BruiningsTip 4: “Wacht niet af…”

Terwijl sommige sectoren door de coronacrisis volledig zijn stilgevallen, heeft de technologiesector hier het afgelopen jaar juist flink van geprofiteerd. Uit onderzoek van The State of European Tech Report 2020 blijkt dat er dit jaar in Europa naar verwachting voor $41 miljard aan durfkapitaal wordt geïnvesteerd in techbedrijven. De tip van consultant Carel Bruinings luidt dan ook: Ga niet zitten afwachten. “Van mijn meest inspirerende klanten hoor ik dat het belangrijk is dat je doorgaat met productontwikkeling, en dat je dus niet moet gaan zitten afwachten, want stilstand is achteruitgang.” Dit is hét moment om een investeerder aan te trekken. Daarnaast zijn er diverse subsidieregelingen die jou financieel kunnen steunen. Dit kunnen regionale regelingen zijn zoals het Drechtsteden Innovatiefonds, maar ook landelijke regelingen zoals de WBSO of de SLIM subsidie.
profielfoto financieringsadviseur Mark van Dijk

Tip 5: Maak een innovatieplan

De eindejaarstip van consultant Mark van Dijk klinkt eigenlijk heel eenvoudig:
Maak een innovatieplan. Én begin op tijd. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Welke innovatiestappen wil ik in 2021 maken?
  • Wat heb ik hiervoor nodig?
  • Welke samenwerkingsverbanden kan ik aangaan?
  • Kan ik een kennisinstelling bij mijn innovatieproject betrekken?

Er zijn heel veel regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken, maar dan moet je wel een goed innovatieplan hebben.

profielfoto financierings adviseur Mark Lipsius

Tip 6: Zet een stap in de groene richting

Met een budget van ca. € 130 miljoen blijft de Topsector Energie ook in 2021 de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de verschuiving naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Hou jij je bezig met het oplossen van klimaat-technische vraagstukken? Dan zijn er diverse regelingen waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. Consultant Mark Lipsius adviseert dan ook om je als ondernemer te verdiepen in duurzaam ondernemerschap. Er zijn diverse regelingen die jou hierbij financieel kunnen steunen, zoals:

Dit is hét moment om in te zetten op duurzaam ondernemerschap. Verduurzaming van je bedrijf is goed voor het milieu, het werkt kostenbesparend, het draagt in positieve zin bij aan je imago én het maakt je een interessante partner voor toekomstige investeerders.

profielfoto financieringsadviseur Sjef van KemenadeTip 7: Durf (snel) te leren van je fouten

Er gaat heel veel tijd en energie verloren in het doorontwikkelen van een prototype, concept of verdienmodel. Juist in deze tijden is snel en wendbaar zijn nog belangrijker dan anders. De eindejaarstip van consultant Sjef van Kemenade is: Doe eens iets anders! Begin 2021 met een andere aanpak. Bijvoorbeeld om die nieuwe product-markt-fit snel te vinden, of om bevestiging te krijgen van je businessmodel. Zit je vast in je verdienmodel, of weet je niet zeker of de markt nu wel echt zit te wachten op jouw oplossing voor dat grote probleem? Ga zo snel mogelijk aan de slag met het testen van je aannames bij mogelijke gebruikers. Haal feedback op en pas je product aan. Geen succes? Gooi het in de prullenbak!

Aan de slag!

Deze blog geeft je vast veel stof tot nadenken. Misschien ben je al heel goed op weg, of wellicht laat je wat kansen onbenut. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat er voor iedere tip wel een stimuleringsinstrument is dat jou verder kan helpen. Heb je vragen over één van deze tips? Neem dan vooral contact op met de desbetreffende consultant. Wij wensen jou in ieder geval een heel innovatief en gezond nieuwjaar toe!