Expert aan het Woord | Corné van Gool

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. Dit keer gaan we in gesprek met Corné van Gool, expert op het gebied van de WBSO.

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. Dit keer gaan we in gesprek met Corné van Gool, expert op het gebied van de WBSO.

Hi Corné! Zou je wat over jezelf willen vertellen? 

Ik ben Corné. Ik ben getrouwd en heb 4 bonuskinderen en 3 kleinkinderen. Mijn opleiding heb ik gevolgd in de richting van biochemie en chemie, maar ik heb nooit in het laboratorium gewerkt. Mijn carrière begon als schade-expert in de Rotterdamse haven. Na 11 jaar maakte ik de overstap naar DB&P, waar ik tot op de dag van vandaag subsidie(s) aanvraag voor innovatieve bedrijven, met name gericht op de industrie. Ik ben avontuurlijk ingesteld en heb een breed interessegebied.

Waarom ben je bij DB&P gaan werken?

Wat mij in eerste instantie aansprak, was het werken met verschillende bedrijven en het zoeken naar extra financiering op basis van projecten die de bedrijven wilden uitvoeren of waar ze al mee gestart waren. Ik vond (en vind) de grote diversiteit aan bedrijven interessant. Naast consultant ben ik ook teamleider voor het team Industrie en samen met Mark van Dijk teamleider van team Support. Het coachen en samenwerken met mensen en het verbeteren van processen zowel intern als extern, vind ik belangrijk en geven mij energie. Binnen team Support merken we, dat naast de WBSO-regeling ook andere subsidies en regelingen steeds meer aandacht vragen. We zien de relevantie van beide stromingen in de toekomst.

Zou je wat kunnen vertellen over de WBSO?

Waar het om draait, is de eigenwijsheid van de ondernemer die gelooft dat hij een betere oplossing heeft voor een bestaand of nieuw probleem. Vanuit die gedachte ontwikkelt hij een machine of product dat het nog beter doet dan wat er al beschikbaar is. Geen kopieerwerk, maar echt streven naar verbetering, zowel voor de klanten als voor zichzelf. Dat is het begin van de WBSO-regeling. Als je daarover nadenkt, begint het te bruisen. Je gaat het technische knelpunt op die manier oplossen of juist proberen te omzeilen. Dat leidt tot interessante gesprekken en het gaat dan ook meer leven bij de ondernemer. 

Wat voor de ondernemer belangrijk is, is weten wanneer hij of zij de WBSO kan aanvragen. Je kunt de subsidie voor een heel kalenderjaar aanvragen, of als er plotseling een project opkomt, kun je het ook gedurende dat kalenderjaar aanvragen. Je kan maximaal 4 aanvragen per jaar indienen. Een ondernemer krijgt een fiscale stimulans omdat hij of zij minder loonheffing betaalt, en dat merkt de ondernemer direct in de portemonnee. Er kan hierdoor meer tijd en geld besteed worden aan ontwikkeling. Op jaarbasis kan dat substantieel zijn. Heb je behoefte om te sparren? Nodig mij of een collega uit voor een kopje koffie of thee en dan kijken we samen of de WBSO interessant voor je is. 

Het raakt me als een bedrijf, zo eigenwijs als de ondernemer is, besluit de wereldwijde problematiek aan te pakken, ongeacht alle tijd en al het geld wat dit project zal kosten. 

Ik hoor je denken: “Krijg ik de WBSO zomaar?” Nee, niet zomaar. Je krijgt het, maar je moet er wel iets voor doen: namelijk je administratie. Dat is waar veel ondernemers bang voor zijn. Veel denken dat ze rapporten moeten schrijven. Als je kijkt naar wat je doet om iets nieuws te maken, dan zet je ideeën op papier, maak je opstellingen, bouw je, test je en ga je terug naar de tekentafel vanwege knelpunten, totdat je een goed werkend systeem hebt. Daar maak je al documenten van (op papier of digitaal). Daar ligt jouw basis van de administratie waarmee je kan onderbouwen dat je ermee bezig bent. Als je de uren kunt aangeven waarin je aan de innovatie werkt, dan heb je de basis van een goede en sluitende administratie te pakken. Het kost nagenoeg geen extra werk, maar je moet voor jezelf wel een extra discipline creëren: het juist vastleggen van de werkzaamheden. De WBSO-regeling geldt in principe alleen voor uren dat er gewerkt wordt aan een innovatie, maar misschien maak je extra kosten voor bepaalde onderdelen die je inkoopt of laat maken door derden. Die kosten kunnen mogelijk ook worden meegenomen in de subsidie. 

De kern van de regeling is om Nederlandse bedrijven te stimuleren bezig te zijn met innovatie, daar ligt de toekomst voor BV Nederland.

Heb je tips en tricks omtrent deze subsidie?

Zorg ervoor dat je op tijd bent en als je twijfels hebt, stel vragen. Wij kunnen je goed helpen en adviseren over welke werkzaamheden, onderwerpen en sectoren wel en niet in aanmerking komen voor de WBSO. Het is niet mogelijk om kosten uit voorgaande jaren terug te halen, alleen voor toekomstig werk of wat je momenteel aan het doen bent, kan een optie zijn. Tot slot is het belangrijk dat de mensen die in jouw organisatie aan innovatie werken op de Nederlandse loonlijst staan. 

Ik zie veel ondernemers met leuke ideeën, maar ook ondernemers die meedenken over de wereldwijde problematiek, zoals het milieu (de voortdurende milieuvervuiling). Het raakt me als een bedrijf, zo eigenwijs als de ondernemer is, besluit dit aan te pakken, ongeacht alle tijd en al het geld wat dit project zal kosten. 

Wat kunnen we van jou verwachten tijdens een samenwerking?

Het liefst ga ik eerst op de koffie om te achterhalen wat het bedrijf doet en welke projecten ze uitvoeren. Ik vraag naar hun plannen en welke nieuwe projecten ze voor ogen hebben. Vervolgens ga ik dieper in op de technische knelpunten. Waarom is het zo moeilijk? Hoe denken ze de oplossing uit te werken? Dat is eigenlijk het mooie van dit vak: samen met de ondernemer diepgaand in nieuwe trajecten duiken. Op basis van die bevindingen stellen we een aanvraag op, die ik terugkoppel aan de relatie om te verifiëren of alles klopt en volledig is. Zo kan ik een compleet en to-the-point verhaal maken over wat de ondernemer van plan is qua innovatie en hoeveel tijd en geld hij binnen een jaar of meerdere jaren denkt te besteden. De grootste uitdaging is om dat project goed te verwoorden en de technische knelpunten helder te krijgen.

Als consultant houd ik de vinger aan de pols wat betreft de administratie. Daaruit blijkt of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd en of ze overeenkomen met de projectomschrijving. Mogelijk komen er nieuwe knelpunten naar voren. Het kan bijvoorbeeld blijken dat een project niet binnen één jaar, maar meerdere jaren afgerond zal worden. Dat vormt dan de basis voor de nieuwe aanvraag. Als consultant kan ik de ondernemer begeleiden bij de vereisten voor een goede administratie. Dat geeft hem een gevoel van zekerheid of hij goed bezig is of dat er verbeteringen nodig zijn. Ik zie vaak dat de administratie een eye opener kan is qua tijdsbesteding. Het kan zijn dat er veel meer tijd nodig is voor een project. Het is dan zonde om maar de helft van de benodigde tijd aan te vragen voor de WBSO. Die mindset moeten we overbrengen, daar dit ook impact heeft op de begrotingsplanning van de klant zelf en dus berekend is op hogere kosten voor innovatie.

Ik ben echt geïnteresseerd in wat de ondernemer doet en wil graag meedenken met om van zijn of haar idee iets te maken wat daadwerkelijk gerealiseerd kan worden en waar ook een toekomst voor is.

Welke tip wil je graag aan de lezer meegeven? 

Sta altijd open voor een leermoment. Ik leer elke dag weer iets nieuws, of het nu gaat om techniek, oplossingen, hoe mensen omgaan met situaties of hoe bepaalde processen verlopen. Tot slot: blijf in contact, blijf zoeken en blijf praten, want op die manier kom je steeds een stap verder. En het mooie is dat je het niet alleen hoeft te doen, want wij staan klaar om je te helpen.

Bij de volgende editie Expert aan het Woord, zal Carel Bruinings je alle ins en outs vertellen omtrent de WBSO-administratie.

Wil je een keer sparren?

Wil je een keer sparren met Corné over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Stuur hem een bericht. Hij helpt je graag verder!

profielfoto financieringsadviseur Corne van Gool