Expert aan het Woord | Koen Ferket

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. Dit keer gaan we in gesprek met Koen Ferket, expert op het gebied van financiering voor innovatie en groei.

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. Dit keer gaan we in gesprek met Koen Ferket, expert op het gebied van financiering voor innovatie en groei.

Hi Koen! Zou je wat meer over jezelf willen vertellen? 

Ik typeer mezelf als een sportieve durfal en optimistisch en ik haal veel voldoening uit het helpen van mensen. Mijn passie is om mensen met elkaar in contact te brengen en ondernemers te helpen bij het verwezenlijken van hun ambities. Mijn motto is: plezier zorgt voor succes. Als je de dingen doet waar je energie van krijgt en die belangrijk voor je zijn, is succes gegarandeerd.

Zou je wat willen vertellen over Investormatch?

Wij helpen ondernemers met het verkrijgen van financiering voor innovatie of groei. Focus ligt hierbij op innovatieve mkb-ondernemingen, startups en scaleups. Wij helpen ondernemers met oplossingen voor vreemd en eigen vermogen door te bemiddelen bij banken en alternatieve financiers, zoals leningen en kredieten voor de aankoop van een pand of werkkapitaal. Bij eigen vermogen ook wel durfkapitaal genoemd helpen wij vooral startups en scaleups met hun fundingbehoefte door hun vraag neer te leggen in ons netwerk, dat bestaat uit business angels en investeringsfondsen.

Wij maken gebruik van ons matchmaking platform en organiseren regelmatig investeringsmeetings, waar ondernemers hun bedrijf pitchen voor een groep investeerders. Vervolgens brengen wij de match tot stand en begeleiden we het proces. Ook organiseren we masterclasses voor investeerders, genaamd ‘Van dealflow naar deal closing’, waarin we beginnende investeerders informeren hoe te komen tot het closen van een deal. Daarnaast bieden we ook 1-op-1 matching aan waarbij we specifiek zorgen voor de perfecte match. 

We werken veel samen met DB&P en dat komt doordat we elkaar goed aanvullen. We zijn complementair aan elkaar omdat klanten van DB&P in een bepaalde fase behoefte hebben aan risicokapitaal (investeerders), waarin wij kunnen voorzien. Hierdoor kunnen we ondernemers helpen in iedere fase van hun bedrijf. DB&P kan ondernemers op diverse vlakken helpen, niet alleen bij subsidies en fiscale regelingen maar ook bijvoorbeeld bij vroege fase financieringen. 

Wat drijft jou binnen Investormatch?

Ik werk dagelijks met ondernemers, voornamelijk jonge innovatieve ondernemers die oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken, de energietransitie en op het gebied van duurzaamheid en dat vind ik geweldig. Het feit dat de huidige startups oplossingen bieden voor uitdagingen van nu en in de toekomst, maakt mijn werk heel inspirerend.

Voorheen was ik zakelijk accountmanager bij de bank en hielp ik ook ondernemers, maar bij Investormatch werk ik voor bedrijven waar innovatie voorop staat en met enorme groeiambities. Ik vind het heel interessant om betrokken te zijn bij ondernemers die altijd bezig zijn met nieuwe producten en diensten. De passie van deze ondernemers is inspirerend en de diversiteit aan sectoren en vraagstukken, zoals life science & health, sustainability, cybersecurity en food, maakt mijn werk heel divers en uitdagend.

Als je de dingen doet waar je energie van krijgt en die belangrijk voor je zijn, is succes gegarandeerd.

Je bent expert op het gebied van het vinden van financiering. Zou je hier wat over kunnen vertellen?

Door mijn bancaire ervaring en jarenlange ervaring met het helpen van startups en scaleups, kan ik proposities goed op waarde inschatten en kan ik beoordelen of ze vernieuwend zijn en potentie hebben. We hebben de kracht om zelf te investeren door middel van ons eigen fonds en kunnen daarbij ons uitgebreide netwerk inzetten voor co-investment.

Ik ben dedicated in het helpen van ondernemers met onze matchmaking. We zorgen ervoor dat ze pitch ready zijn, bieden bijvoorbeeld pitch trainingen.We begeleiden ondernemers tot aan de fase van een termsheet en zijn kritisch, deskundig en doortastend. Voor investeerders zijn we ook sterk door hen te voorzien van een goede deal flow en bijvoorbeeld met het vormen van een syndicaat. We gaan écht een stap verder om onze klanten te helpen.

Waar moet een ondernemer volgens jou rekening mee houden bij het zoeken naar investeerders en investeerders bij het zoeken naar interessante ondernemingen?

Als ik werk met ondernemers, dan zijn dat vaak techbedrijven die op zoek zijn naar risicokapitaal. Ondernemers zoeken het zogenaamde SMART money. Naast kapitaal, vinden ze het belangrijk dat een investeerder kennis, netwerk of ondersteuning biedt. Investeerders kijken met name naar: of er een sterk team aanwezig is, of een business case (snel) schaalbaar is en of de business case uniek is. Uiteraard hoort hier ook een realistische waardering bij.

Wat betreft investeerders is het belangrijk om te weten dat snel geld verdienen niet bestaat wat betreft het investeren in startups. Het is belangrijk dat de investeerders bereid zijn om zich actief in te zetten voor het bedrijf waarin ze investeren. Dat kan door kennis of netwerk in te brengen. Investeer alleen in ondernemingen waarvan je de business case voldoende begrijpt.

Waarom wil een ondernemer een investeerder aan boord hebben?

Startups en scale-ups kunnen bij de start niet bij een financier zoals een bank terecht. Vaak moeten ze nog jaren investeren voordat ze een break-even exploitatie hebben. Je kunt bootstrappen en groeien met de mogelijkheden die je zelf creëert, maar om sneller te kunnen ontwikkelen of groeien heb je de hulp van investeerders nodig. Het is belangrijk om goed na te denken over welke investeerder je aan boord haalt en niet met de eerste de beste in zee te gaan. Je gaat namelijk voor enkele jaren een samenwerking aan. Soms ontbreekt de juiste kwaliteit binnen het founding team en kan een investeerder juist een extra dimensie toevoegen aan het team.

Welke tip wil je graag aan de lezer meegeven? 

Voor startups is het team cruciaal. Het hebben van een goed idee alleen is namelijk niet genoeg. Het is van belang om de juiste mensen om je heen te hebben. Timing is echter ook belangrijk en ik geloof dat succes niet enkel afhangt van geluk. Ik heb vaak gezien dat startups falen als ze niet het juiste team hebben.

Wil je een keer sparren?

Wil je een keer sparren met Koen over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Stuur hem een bericht. Hij helpt je graag verder!