Expert aan het Woord | Mark Lipsius

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. We trappen het eerste interview af met Mark Lipsius, expert op het gebied van de SLIM subsidie.

In de rubriek ‘Expert aan het Woord’ stellen de DB&P experts zich aan je voor. Wat kun je verwachten van een samenwerking met ze, waarin zijn ze gespecialiseerd en wat zijn hun waardevolle tips voor jou als ondernemer? Dat en meer lees je in deze reeks. We trappen het eerste interview af met Mark Lipsius, expert op het gebied van de SLIM subsidie.

Hi Mark! Zou je wat over jezelf willen delen?

Mijn naam is Mark Lipsius en ik ben Consultant Innovatie Financiering bij DB&P. Ik ben sinds 2014 werkzaam bij De Breed & Partners en als consultant heb ik een adviserende en proactieve rol. Waarbij ik een specialisme heb opgebouwd in het domein van Sociale Innovatie, Technische Innovatie, en Energie & Duurzaamheid gerelateerde regelingen. Eén van de gaafste aspecten van werken bij De Breed & Partners is het feit dat ik in contact kom met vooruitstrevende ondernemers met baanbrekende innovaties! Mijn interesses gaan uit naar innovatie en financiën; naar mijn idee de perfecte match om de innovatieve en gedreven ondernemers te begeleiden in hun zoektocht naar de juiste financieringsmix. Door mijn kennis op het gebied van subsidies te combineren met de ideeën van de ondernemer komen we vaak tot de mooiste oplossingen. Zo kan de onderneming groeien. 

 

Wat drijft jou binnen jouw werk?

Wat mij drijft is om te zien dat de ondernemer groeit en een (innovatief) idee heeft om dit te realiseren, en waarbij ik voor hem/haar subsidie/financiering aanvraag en daarmee dus een belangrijke bijdrage lever om dat idee te realiseren. Ik ga voor langdurige relaties, zodat ik de ondernemer goed leer kennen. Zo heb ik relaties die aan het begin van onze samenwerking drie mensen in dienst hadden en die er nu 20 hebben. Mooi om aan die groei mee te mogen werken. Wederzijds vertrouwen is belangrijk, want ondernemers delen toch wel bedrijfsspecifieke informatie. Hier ga ik dan ook vertrouwelijk mee om.

 

Hoe ben je bij DB&P terechtgekomen?

Financiering en vermogen opbouwen vind ik van jongs af aan erg interessant. Ik ben namelijk opgegroeid in een ondernemersfamilie. Hierdoor maakte ik het reilen en zeilen van het ondernemerschap in alle facetten mee. Ik kan me dus goed verplaatsen in de ondernemer met wie ik aan tafel zit. Dit is ook de reden dat ik bij DB&P heb gesolliciteerd in 2014. Innovatie en financiering kwamen beiden aan bod en daarnaast biedt DB&P de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen en te blijven groeien. DB&P is een professionele organisatie, zowel intern als extern gezien. Die representativiteit vind ik prettig werken. Ik vind mijn collega’s leuk en inspirerend. We hebben een mix van jonge mensen en seniors, een goede balans dus. 

Ik vind de SLIM subsidie een goed initiatief. Een organisatie maakt zichzelf weerbaarder voor een interne verandering of voor wanneer de markt verandert en biedt meerwaarde voor de mensen in een organisatie.

Je bent expert op het gebied van subsidies en regelingen, maar vandaag pakken we er één specifiek uit: de SLIM subsidie. Zou je hier wat meer over kunnen vertellen? 

Deze regeling is in het leven geroepen om ‘een leven lang leren’ in het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. Het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid heeft gemerkt dat de inzetbaarheid van medewerkers en hun ontwikkeling een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering en flexibiliteit van organisaties. Organisaties kunnen maximaal 80% subsidie ontvangen (tot €25.000) voor een SLIM-project. Zo’n percentage is uitzonderlijk hoog ten opzichte van andere regelingen. Zowel kosten voor externe advisering als interne loonkosten die gemaakt worden ter uitvoering van het project zijn subsidiabel.


SLIM is onderverdeeld in SLIM individueel en SLIM mkb-samenwerkingsverbanden met als doel om een organisatie te creëren waarin een duidelijke mensgerichte strategie wordt gehanteerd en waarin de ontwikkeling van de mensen en kennisdeling centraal staat. Bij SLIM mkb-samenwerkingsverbanden zie je vaak dat kennisdeling een belangrijke factor is waarbij verschillende organisaties van elkaars ervaring leert en deze kennis borgt

Je kan de SLIM subsidie in diverse thema’s aanvragen:

A: Het doorlichten van de onderneming. Trends en ontwikkelingen worden in beeld gebracht en de HR-strategie bepaald. Hiermee wordt de ontwikkelingsbehoefte van de organisatie onderzocht en resulteert dit in een nieuw opleidings- en ontwikkelplan voor de organisatie.

B: Loopbaanadvies voor medewerkers.

C: Een methode ontwikkelen of implementeren die medewerkers stimuleert zich te ontwikkelen. Dit kan zich vertalen naar verschillende sub-onderdelen zoals:

  • Het opzetten van een academy, bedrijfsschool of bedrijfsspecifieke knowhow;
  • Het opzetten van een leerportaal voor het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en beroepshouding;
  • Het organiseren van een cyclus van periodieke ontwikkelgesprekken.

 

Wat vind je van de SLIM subsidie?

Ik vind de SLIM subsidie een goed initiatief. Een organisatie maakt zichzelf weerbaarder voor een interne verandering of voor wanneer de markt verandert en biedt meerwaarde voor de mensen in een organisatie. Je ziet vaak dat de begeleiding van medewerkers onderbelicht raakt. De SLIM subsidie geeft een stimulans om dit wel te doen. Dat de subsidie bijdraagt als motivator is mooi meegenomen, maar het moet geen reden zijn om ermee te beginnen. Voor sommige organisaties is deze subsidie noodzakelijk, omdat ze het anders financieel niet rond krijgen. Onder andere om deze redenen is het goed dat de SLIM in het leven is geroepen. 

 

Wat is de belangrijkste tip die je wil meegeven aan ondernemers?

Commitment is een belangrijke factor om een initiatief te doen slagen. Relaties hebben aangegeven dat het prettig is om een consultant van DB&P hierbij te betrekken. Ieder jaar veranderen er namelijk een hoop subsidies en financiële regelingen waaronder ook de SLIM. Consultants zijn altijd up-to-date waardoor jij als ondernemer daar niet naar om hoeft te kijken. 

 

Wat kan een ondernemer van jou verwachten tijdens een SLIM aanvraag?

Allereerst plannen we een vrijblijvende afspraak in waarbij ik inga op de behoeften, de scope en de plannen van de ondernemer. Hier inventariseer ik de mogelijkheden voor verschillende interessante subsidieregelingen. Deze inventarisatie is vaak de start van een mooie samenwerking. Bij een interessante subsidie-/financieringskans stel ik op basis van mijn ervaring en expertise stel ik een aanvraag op, waarna ik zorg dat deze netjes en tijdig wordt ingediend. Als de aanvraag is goedgekeurd, start de begeleiding. Waarbij ik mijn relaties van A t/m Z ondersteun en begeleid gedurende deze periode.

 

Wat maakt jou een fijne sparringpartner?

Ik verplaats me graag in de ander en luister aandachtig, waarbij ik toe werk naar een win-win-situatie. Daarnaast ben ik accuraat en let op de details, ervaring leert dat dit een prettig aanpak is voor zowel de ondernemer als voor mij. Daarnaast motiveer ik betrokkenen om zorgvuldig de administratie bij te houden. Ik begeleid de ondernemer om alles in goede banen te leiden. Waarbij ik te allen tijde de regeling in acht houd. Tot slot verzorg ik een duidelijke structuur en ben ik altijd bereikbaar voor eventuele vragen (of gewoon een luisterend oor).

 

Heb je een tip die je de ondernemer wil meegeven?

Blijf vooruitdenken en ben je ervan bewust dat je medewerkers het kapitaal van je onderneming zijn. Het is daarom de moeite om hier tijd en aandacht aan te besteden.

Wil je een keer sparren?

Wil je een keer sparren met Mark over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Stuur hem een bericht. Hij helpt je graag verder!