ISDE subsidie 2021
Subsidie voor het produceren van duurzame energie? Dat kan met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).
- Een ruimteverwarmingstoestel met warmtepomp
- Een waterverwarmingstoestel met warmtepomp
- Een zonneboiler
- Installaties voor de productie van duurzame energie via zonnepanelen en windturbines
Door te investeren in duurzame energie draagt de ISDE-regeling bij aan het behalen van de doelen uit het Energieakkoord.
Voor wie is ISDE subsidie?
De partijen die in aanmerking komen voor de subsidie zijn particulieren, zelfstandige ondernemers, woningcorporaties, bedrijven, gemeenten, provincies en andere openbare lichamen. Ook buitenlandse particulieren met een woning in Nederland en zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren komen in aanmerking voor subsidie. Subsidie voor investeringen in installaties voor de productie van duurzame energie via zonnepanelen kan niet worden aangevraagd door natuurlijke personen, zoals eigenaar-bewoners en natuurlijke personen die optreden als verhuurder.
Hoeveel bedraagt de subsidie?
De ISDE is een investeringssubsidie met een eenmalige uitkering. Het bedrag aan subsidie waarvoor je in aanmerking komt is afhankelijk van het merk, type en thermische vermogen van het apparaat en bedraagt in de regel ca. 20% van het investeringsbedrag. In 2021 is het budget als volgt verdeeld:
- € 124 miljoen voor investeringen in een ruimteverwarmingstoestel, waterverwarmingstoestel of zonneboiler, energiebesparende isolatiemaatregelen of de aansluiting op een warmtenet
- € 40 miljoen voor installaties voor de productie van duurzame energie via zonnepanelen en windturbines
Wat zijn de voorwaarden?
- Je dient een aanvraag in, voordat je een koopovereenkomst/opdrachtbevestiging bent aangegaan;
- Subsidie is alleen mogelijk voor nieuw aan te schaffen apparaten en het apparaat dient in Nederland te worden geïnstalleerd door een deskundige installateur.
- Het apparaat dient binnen een jaar na beschikking te worden geïnstalleerd. Uitstel is eventueel mogelijk.
Voorbeeld ISDE subsidie warmtepomp
Bedrijf X heeft besloten te investeren in duurzame energie, om zo energielabel A voor hun bestaande bedrijfsgebouw te kunnen realiseren. Voor de warmtepomp die er wordt aangeschaft, ontvangt het bedrijf ISDE subsidie.
Verschil ISDE en SDE++
In tegenstelling tot de ISDE is de SDE++ een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat producenten subsidie ontvangen per ton CO2-reductie en niet voor de aanschaf van de productie-installatie. Bij SDE++ gaat het veelal om grootschalige investeringen in zonne-energie, biomassa, windenergie, water, geothermie, de elektrische boiler, de elektrische warmtepomp, CO2-afvang, transport en opslag (CSS), industriële restwarmte en waterstofproductie.
ISDE subsidie aanvragen in 2021?
De ISDE is een meerjarige regeling die loopt tot en met 2030. ISDE subsidie kan worden aangevraagd van 4 januari tot en met 31 december 2021.
Kansen voor jouw onderneming?
Wil je weten wat de kansen zijn voor jouw onderneming? Doe hier de duurzaamheidstest en kom erachter!
Meer weten over de ISDE?
Wil je weten wat de kansen binnen jouw onderneming zijn? Of heb je vragen over de ISDE subsidie? Neem contact op met consultant Jan Egberts.

Blijf op de hoogte!
Bekijk hier relevante nieuwsartikelen en blogs over verschillende subsidies voor duurzaamheid.