MIT haalbaarheid subsidie 2021
Een innovatieproject kan nóg zo goed zijn, zonder het vooraf testen kan het alsnog stuklopen. Daarom kun je subsidie aanvragen om de technische en economische risico’s in kaart te brengen.
Het haalbaarbaarheidsproject is één van de instrumenten van de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Behalve MIT haalbaarheid subsidie kun je ook subsidie aanvragen voor MIT-samenwerkingsprojecten.
Welke projecten komen in aanmerking voor subsidie?
Subsidie wordt verstrekt aan mkb-ondernemingen voor het uitvoeren van een MIT-haalbaarheidsproject. Een MIT-haalbaarheidsproject bestaat uit een haalbaarheidsstudie of eventueel uit een combinatie tussen een haalbaarheidsstudie, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. Let wel, minimaal 60% van de kosten van het MIT-haalbaarheidsproject bestaat uit een haalbaarheidsstudie.
MIT Haalbaarheidsstudie
Een haalbaarheidsstudie bestaat voornamelijk uit deskresearch. Het bouwen van een prototype valt dus niet onder de subsidiabele kosten van een MIT Haalbaarheidsstudie. Wanneer je een Haalbaarheidsstudie combineert met experimenteel onderzoek is de ontwikkeling van een prototype wel subsidiabel. Bij een MIT-Haalbaarheidsstudie kun je denken aan:
- Literatuuronderzoek
- Octrooionderzoek
- Inventarisatie van beschikbare technologieën en potentiële partners
- Marktverkenning
- Concurrentie analyse
Experimentele ontwikkeling
Wil je nieuwe diensten, producten of procedés ontwikkelen of bestaande verbeteren? In tegenstelling tot een haalbaarheidsstudie, is het ontwikkelen van een (commercieel bruikbaar) prototype bij experimentele ontwikkeling wel subsidiabel.
Industrieel onderzoek
Hierbij draait het om nieuwe kennis en vaardigheden vergaren met onderzoek, waarmee producten, procedés of diensten kunnen worden verbeterd of worden ontwikkeld.
Hoeveel is de subsidie?
De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten tot een maximumbedrag van € 20.000 per haalbaarheidsproject.
Voorwaarden MIT haalbaarheid subsidie
Voldoe je aan de voorwaarden om voor MIT subsidie in aanmerking te komen? Hieronder een aantal criteria op een rij:
- Alleen de kosten van de aanvrager zijn subsidiabel
- De looptijd van het haalbaarheidsproject is maximaal 1 jaar
- Binnen 4 maanden na indiening van de subsidieaanvraag start je met de uitvoering van het project
- De verantwoording over de geleverde prestatie is beschikbaar
Deadline MIT haalbaarheid subsidie
De verwachting is dat subsidie voor MIT-haalbaarheidsprojecten in april 2021 weer geopend wordt. Voor deze regeling geldt het first come, first serve-principe. Dit betekent dat aanvragen worden beoordeeld op basis van binnenkomst, totdat het budget is uitgeput. Zorg er daarom voor dat subsidie tijdig wordt aangevraagd. Neem hierover contact op met één van onze ervaren consultants.
Voorbeeld
Bedrijf X wil middels een R&D-project een innovatieve tool ontwikkelen. Dit is een risicovol project, daarom besluit het bedrijf eerst onderzoek te doen naar de technische en economische en haalbaarheid van deze tool. Zo ontwerpen de developers van het bedrijf een quick-and-dirty prototype en voeren hier tests op uit. Een marketingbureau wordt ingeschakeld om onderzoek te doen naar de doelmarkt. Daarnaast laten zij door een jurist onderzoeken of er patent op aan te vragen is. De kosten die de organisatie hiermee maakt, zijn voor 40% subsidiabel. Denk hierbij aan het uurloon van medewerkers, het inhuren van een deskundige en kosten voor de ontwikkeling van een prototype. Door deze besparing van maximaal € 20.000 euro besluit het bedrijf toch het R&D-traject te onderzoeken.
MIT-R&D-samenwerkingsprojecten
Het MIT-R&D-samenwerkingsproject is een ander instrument van de MIT-regeling. Deze subsidie is bedoeld voor een samenwerkingsverband van minimaal twee mkb’ers.
Meer weten over MIT-haalbaarheidsprojecten?
Download de gratis whitepaper waarin wij de belangrijkste informatie over dit MIT-instrument in heldere taal voor je op een rij hebben gezet.
Ontdek jouw financieringskansen
Wij hebben veel ervaring met het aanvragen van MIT subsidie. Ben je benieuwd of jouw werkzaamheden ook subsidiabel zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met consultant John Krijger.

Blijf op de hoogte!
Bekijk hier relevante nieuwsartikelen en blogs over de MIT subsidie.