SDE++ 2021 aanvragen
SDE is een afkorting voor Stimulering Duurzame Energietransitie. Met de SDE++ subsidie stimuleert de overheid de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.
Voor wie is de SDE++ subsidie?
Voor bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) opwekken of CO2-reducerende technieken (gaan) toepassen en actief zijn in sectoren zoals industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving.
SDE+ regeling wordt SDE++
In 2020 is de SDE+ regeling gewijzigd in de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze nieuwe regeling richt zich niet alleen op duurzame energietechnieken, maar ook op CO2-reductietechnieken. Met de verbreding van de regeling wordt het doel van 49% emissiereductie in 2030 nagestreefd.
Welke categorieën komen in aanmerking?
De volgende categorieën komen voor SDE++ subsidie in aanmerking: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte, hernieuwbaar gas, CO2-arme warmte, CO2-arme productie.
Wat is de hoogte van de SDE subsidie?
Hoeveel subsidie je ontvangt, is afhankelijk van de technologie en de hoeveelheid CO2 die je bespaart. Je ontvangt namelijk een subsidiebedrag per ton CO2-reductie. De SDE++ subsidieregeling wordt gefaseerd opengesteld. In de eerste fase kunnen de ‘goedkopere’ technieken subsidie aanvragen. De subsidie loopt per fase op. Wel zijn er grenzen gesteld aan het maximale subsidiebedrag dat naar een bepaalde techniek of sector gaat. Hiermee wordt voorkomen dat al het geld naar één sector gaat.
Wat zijn de voorwaarden van de SDE++ regeling?
- Zonne-energie: investeringen in zonnepanelen of zonthermie (zonnecollectoren). Bij zonnepanelen dient het vermogen minimaal 15Kwp te zijn, dit betekent in de praktijk een investering van 50 zonnepanelen met een vermogen van gemiddeld 300 Wp. Ook dient het bedrijf over een grootverbruikersregeling te beschikken. Dit betreft een aansluiting op het elektriciteitsnet van meer dan 3 * 80 AmpÄ—re. Indien je bedrijf een kleinverbruikersaansluiting heeft, kun je derhalve niet voor de SDE regeling komen, maar wel voor de EIA-regeling, de Energie Investerings Aftrek. Verder geldt als voorwaarde dat een eventuele omgevingsvergunning verleend dient te zijn om een aanvraag in te kunnen dienen. Er wordt tevens onderscheid gemaakt tussen installaties met een vermogen minder dan 1 MWp en installaties groter dan 1 MWp. Voor de kleinere installaties gelden hogere basisbedragen dan voor grote installaties.
-
Biomassa: investeringen in installaties van vergisting en co-vergisting van mest, allesvergisting, verbranding van biomassa, rioolwaterzuivering (RWZI) en vergassing.
-
Windenergie: zowel investeringen in windturbines op land als op zee komen in aanmerking.
-
Water: investeringen in installaties die energie halen uit waterkracht, vrije stromingsenergie, golfenergie of osmose.
-
Geothermie: investeringen in installaties die aardwarmte opwekken.
- De elektrische boiler
- De elektrische warmtepomp
- CO2-afvang, transport en opslag (CCS)
- Industriële restwarmte
- Waterstofproductie
Transportindicatie SDE++
Wanneer je een SDE-aanvraag wilt indienen, ben je verplicht om een transportindicatie van de netbeheerder mee te sturen. Hieruit moet blijken dat transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor je subsidie aanvraagt.
Verschil SDE++ en ISDE
In tegenstelling tot de SDE is de ISDE een investeringssubsidie. Dat betekent dat ondernemers een tegemoetkoming kunnen ontvangen voor de aanschaf van kleinschalige installaties als warmtepompen en zonneboilers. Het is dus een eenmalige uitkering.
Verschil SDE+ en SDE++ regeling
De focus van de SDE++ regeling ligt op het zoveel mogelijk reduceren van CO2-emissie op kosteneffectieve wijze. Om deze reden vinden er een aantal wijzigingen plaats.
- Bij de SDE++ regeling ontvangt een organisatie een subsidiebedrag per ton CO2-reductie.
- Er worden vijf categorieën toegevoegd: de elektrische boiler, de elektrische warmtepomp, CO2-afvang, transport en opslag (CSS), industriële restwarmte en waterstofproductie.
- Aan transport en opslag (CSS), zonne- en windenergie op land en uitgaven aan CO2-reducerende technieken in de industrie, wordt een grens gesteld aan het maximale subsidiebedrag.
Wanneer je gebruik maakt van SDE++ subsidie, kun je geen gebruik maken van de ISDE en/of de EIA.
SDE++ aanvragen in 2021?
De eerste aanvraagronde van de SDE++ was van 24 november t/m 17 december 2020. Het budget voor SDE++ in 2020 was € 5 miljard. Zodra de openstelling van 2021 bekend is, publiceren we dit op deze pagina.
Heb je een vraag over SDE++?
Laat het ons weten, we helpen je graag verder.
Wat zijn de voordelen voor jouw organisatie?
DB&P consultant Jan Egberts is expert op het gebied van SDE++ subsidie. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op met Jan.

Blijf op de hoogte!
Bekijk hier relevante nieuwsartikelen en blogs over het financieren van duurzaamheid.