SLIM-regeling voor leren en ontwikkelen

Mkb'ers en grootzakelijke bedrijven met initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen komen mogelijk in aanmerking voor SLIM subsidie.

Subsidie kan worden aangevraagd door mkb-bedrijven, samenwerkingen tussen minimaal twee mkb-ondernemingen en grootbedrijven die behoren tot de landbouw-, horeca- of recreatiesector.

Welke projecten komen in aanmerking?

SLIM subsidie kan worden ingezet voor verschillende activiteiten:

 1. Opleidings- of ontwikkelingsplan
  Waarin de onderneming wordt doorgelicht en de scholingsbehoefte vanuit de onderneming inzichtelijk wordt gemaakt.
 2. Verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen
  Deze dienen ten behoeve van werkenden in de onderneming te zijn.
 3. Ontwikkelen of invoeren van een nieuwe methode
  Waarbij werkenden in de onderneming worden gestimuleerd hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
 4. Bieden van praktijkleerplaatsen
  Welke ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf worden aangeboden.

SLIM subsidie in 2020

Het maximale bedrag aan subsidie voor mkb-bedrijven is onder de € 25.000. Voor samenwerkingen is het maximale subsidiebedrag € 500.000 (waarbij geen van de partijen aanspraak kan maken op € 200.000 of meer). Grootzakelijke bedrijven kunnen maximaal € 200.000 aan SLIM subsidie ontvangen. Een uitzondering is subsidie voor landbouwbedrijven, welke maximaal € 20.000 is.

Hoeveel SLIM subsidie?

Voor de activiteiten 1, 2 en 3 hangt het subsidiebedrag af van het type project en de grootte van de onderneming. Kleine ondernemingen kunnen namelijk maximaal 80% van de subsidiabele kosten aanvragen, terwijl mkb’ers, samenwerkingsverbanden of grootzakelijke bedrijven 60% van de subsidiabele kosten kunnen ontvangen.

Subsidie voor praktijkleerplaatsen

De subsidie voor activiteit 4 hangt af van het aantal weken dat de leerling, deelnemer of student bij de beroepspraktijkvorming aanwezig is geweest. Daarnaast is er een maximum van 40 weken en € 2.700 per jaar.

SLIM subsidie aanvragen in 2020?

Ben je overtuigd van SLIM subsidie? Mkb’ers kunnen SLIM subsidie aanvragen van 2 maart tot en met 31 maart en van 1 september tot en met 30 september. Aanvragen van samenwerkingsverbanden en grootbedrijven kunnen worden ingediend tussen 1 april en 30 juni.

Meer weten over SLIM subsidie?

Of ben je benieuwd of je voor deze regeling in aanmerking komt? Consultant Mark Lipsius vertelt je er graag meer over!

profielfoto financierings adviseur Mark Lipsius