De impact van de coronacrisis op investeringen en R&D

De economische impact van de coronacrisis is enorm. Terwijl de ene sector het zwaar te verduren krijgt, maakt de andere sector juist furore. Hoe staan we ervoor en wat is het effect van COVID-19 op investeringen en R&D? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

De economische impact van de coronacrisis is enorm. Terwijl de ene sector het zwaar te verduren krijgt, maakt de andere sector juist furore. Hoe staan we ervoor en wat is het effect van COVID-19 op investeringen en R&D? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

In tijden van financiële crisis lijkt men meer waarde te hechten aan de inkomsten en voordelen van de WBSO regeling. Samen kijken we daarom of er niet nóg meer te halen valt uit de regeling.
Mark van Dijk, consultant innovatiefinanciering

Maar hoe zit dat met investeerders?

Sprout schreef er al een artikel over. Zij vragen zich af of dat bedrijven vanaf nu een corona-proof waardering zullen krijgen. Finance consultant Koen Ferket weet het antwoord wel: “Investeerders kijken zeker naar de gevolgen van COVID-19 en hoe bestendig een onderneming is voor een pandemie.” Dat betekent volgens Koen niet dat informal investors zich voorlopig niet wagen aan een nieuwe deal: “Toen Nederland op slot ging, nam het aantal investeringen af. Investeerders waren op dat moment vooral druk met de start-ups en andere bedrijven waar zij reeds in geïnvesteerd hadden. Nu het leven weer langzaam op gang komt en wij onze vrijheden weer terugkrijgen, herstelt het vertrouwen. Dat geldt ook voor investeerders. Er is dan ook zeker weer interesse in nieuwe participaties!”

Harde klappen in het mkb

We zijn over de helft van 2020 en terwijl de coronacrisis voor sommigen alweer verleden tijd lijkt, zeggen anderen dat de tweede golf net is begonnen. Ondanks de financiële steunmaatregelen van de overheid, loopt de werkloosheid in Nederland snel op. “Na de zomer zullen er harde klappen gaan vallen. Met name in het mkb”, dat stelt Ronald Kleverlaan, voorzitter Stichting MKB financiering, in zijn wekelijkse mailing. Het Comité voor Ondernemerschap waarschuwt dat er moeilijke beslissingen genomen moeten worden door mkb’ers om te herstructureren of in het ergste gevallen te stoppen. Daarbij wordt een dringend beroep gedaan op het kabinet om snel met fiscale maatregelen te komen die de financiering van risicokapitaal en eigen vermogen stimuleren. Daarnaast dringt het Comité aan op non-bancaire vormen van financiering.

Hoe nu verder?

Ben jij op zoek naar kapitaal voor jouw innovatieve bedrijf of ben je benieuwd of er subsidies of andere financieringsvormen zijn waar jij voor in aanmerking komt? Meld je dan aan voor Start-up Thursday of Scale-up Tuesday of neem vrijblijvend contact op via 076-565 4321. Wij adviseren je graag!

Wij hebben alles in huis voor de financiering van jouw innovatie

Onze professionals combineren inhoudelijke kennis van financieringsregelingen met een passie voor technologie en innovatie.