Partner aan het Woord | Peter Brouwers | ACT NOW

In de rubriek ‘Partner aan het Woord’ stellen de partners van DB&P zich aan je voor. Waarvoor kun je ze benaderen, waarom doen ze wat ze doen en hoe ziet hun ideale partner eruit? Dat en meer lees je in deze reeks. We trappen het eerste interview af met Peter Brouwers, ondernemer en verbinder in hart en nieren.

In de rubriek ‘Partner aan het Woord’ stellen de partners van DB&P zich aan je voor. Waarvoor kun je ze benaderen, waarom doen ze wat ze doen en hoe ziet hun ideale partner eruit? Dat en meer lees je in deze reeks. We trappen het eerste interview af met Peter Brouwers, ondernemer en verbinder in hart en nieren.

Hallo Peter! Wat leuk dat jij het eerste interview in deze rubriek wilt aftrappen. Zou je kunnen vertellen wat jouw organisatie ACT NOW doet?

Alles wat ik doe heeft te maken met het bijeenbrengen van mensen. Ik bouw communities rondom bepaalde missies. ACT NOW gelooft in de kracht van tech en de positieve waarde die het heeft op onze samenleving. AI en blockchain hebben bijvoorbeeld een positieve waarde wanneer je er een probleem mee oplost en dat is mooi voor de samenleving. Onderwerpen die binnen ACT NOW  belangrijk zijn, zijn educatie, duurzaamheid (SDG’s), mobiliteit en scholing. Binnen ACT NOW zijn er een aantal labels: ACT NOW Impact Tech, Breda Startup en Talent First.

Bij ACT NOW Impact Tech staan de SDG’s centraal. Tijdens dit event vinden er pitches plaats, is er een expo en is het doel om in dialoog te raken om tot oplossingen te komen. Dit jaar vindt op 23 mei ACT NOW Impact Tech Summit plaats in Breda. Heel Nederland en Vlaanderen is overigens welkom. 

Breda Startup bestaat 9 jaar waarbij we in een ecosysteem werken met ongeveer 20 partners. Dit zijn allemaal ondernemers die innovatie, groei en ondernemerschap belangrijk vinden. We vragen partners om te investeren in het ecosysteem, want als wij meer succesvolle startups in de regio krijgen of startups zelfs weten te verleiden om hier naar toe te komen, dan is dat goed voor de gehele regio. We vragen partners om niet teveel na te denken over wat zij er zelf uit kunnen halen, want de investering in de regio levert uiteindelijk iedereen iets op. De missie van Breda Startup is dat er in Breda (en ook daarbuiten) meer succesvolle startups zijn. Wij bieden PR en een netwerk. We zetten ze in de spotlight via de socials en daarnaast 6 tot 8 events per jaar waar ondernemers, bedrijven en onderwijs elkaar ontmoeten. We sluiten het jaar af met een Startup Summit waarbij de Startup Award en de Publieksprijs wordt uitgereikt. Ruim 400 bezoekers zijn jaarlijk bij dit event te vinden.

Talent First is de jongerenafdeling van Breda Startup. De missie is om ondernemerschap onder jongeren aan te wakkeren. Ondernemerschap móet niet, maar ondernemend gedrag is wel belangrijk. Dat past goed bij ACT NOW: ‘Waarom is iets nog niet opgelost? ACT NOW! Wat ga jij eraan doen?’ We proberen de jeugd te prikkelen en te stimuleren zonder te overtuigen. Daarnaast helpen we ze, dat is erg belangrijk. Talent First bestaat nu 1 jaar. Onze doelgroep zijn jongeren tussen de 18 en 24 jaar. We kijken naar zelfinzicht, lef en ambitie en hoe wij vanuit het mkb kunnen helpen. Het is een vraaggestuurd programma waar talent bij mkb ondernemers een werkplek krijgt. Dit is geen stage of detachering, want je je werkt aan je onderneming en aan jezelf. Maar je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er geen plek hebt om te werken, want die heb je. Inclusief koffie. We organiseren ook bijeenkomsten waarbij de jongeren en het mkb samenkomen. Tijdens die events kunnen beide partijen kijken of ze een connectie voelen bij elkaar. ‘Vernetten’ noem ik dat ook wel. Een échte connectie maken op langdurige basis. Daar geloof ik in. Mijn groeiambitie voor 2023 is om met 20 talent companies en 20 mkb partijen te groeien. Als ik verder in de toekomst kijk zie ik een ‘Talent First ondernemersschool’. Hierbij staat de ontwikkeling centraal. Veel mensen reageren hier positief op. Scholen komen namelijk slecht in contact met mkb, daar zit nog steeds een koof. Dat roepen we nu volgens mij al ruim 30 jaar en dat vind ik apart. We kunnen de huidige systemen niet veranderen, dus we moeten een alternatieve oplossing ontwikkelen. Met Avans werken we al samen. Het doel is om ook met de andere scholen in Breda een samenwerking op te zetten.

Wat is jouw ‘waarom’?

Als persoon wil ik graag van betekenis zijn in het leven. Ik heb mezelf wel eens afgevraagd hoe ik herinnerd wil worden en wat mensen over mij zullen zeggen op mijn begrafenis. Dit kwam voort uit een filosofie waarin ik me had verdiept en daaruit kwam naar voren dat ik op een bepaalde manier herinnerd wil worden. Maar wat betekent betekenisvol zijn dan precies? Ik merkte dat ik vaak een mening had over bepaalde zaken, maar als ik die mening negatief uit, verandert dat niets. Daarom maak ik er een visie van: ‘ACT NOW’. Op die manier kan ik daadwerkelijk een positieve footprint achterlaten en van waarde zijn. Ik zet datgene wat ik weet, mijn netwerk of wat ik heb meegemaakt in voor het goede en ga daarmee aan de slag om iets te veranderen of juist te verstoren. Zo zorg ik dat ik positieve waarde creëer. Het geeft me energie om dingen te laten lukken, om te zien wat er gebeurt. Ik geloof niet zozeer in het maken van plannen, maar meer in experimenteren. Ik gooi graag een steen in het water en kijk dan wat voor rimpelingen dat teweegbrengt. Je weet nooit waar het toe kan leiden, maar dat er iets gebeurt is iets wat zeker is..

Als persoon wil ik graag van betekenis zijn in het leven. Ik heb mezelf wel eens afgevraagd hoe ik herinnerd wil worden en wat mensen over mij zullen zeggen op mijn begrafenis.

Hoe ziet jouw ideale samenwerkingspartner eruit?

Mijn missie moet voor de volle 100% omarmd worden, want zodra ik begin te twijfelen, stort het kaartenhuis in. Dat gevoel moet er zijn, die intuïtie knop in mijn buik heb ik niet voor niets. Ik kijk naar de mensen om me heen en spiegel mezelf: voor de partners waarmee we samenwerken hebben we kernwaarden gedefinieerd. Authentiek zijn is daar één van. Dat betekent dat we open en eerlijk zijn, transparant, onze dromen durven te uiten en ook onze zorgen delen. We zijn menselijk en durven kwetsbaar te zijn. Daarnaast is ambitieus zijn een belangrijke kernwaarde. We hebben grote dromen, willen grote innovaties realiseren en boven het maaiveld uitsteken. Tot slot is actief zijn een kernwaarde. We willen niet alleen praten over onze ideeën, maar we willen er ook echt iets aan doen. We stimuleren elkaar om in actie te komen en elkaar te ondersteunen.

Als de missie en kernwaarden kloppen, dan maakt het niet uit wat voor bedrijf, rol, sector of regio erbij betrokken is. We komen altijd tot fijne samenwerkingen. Maar als het niet klopt, dan zeg ik ik dat ook eerlijk. Het is voor mij belangrijk om samen te werken met partners die dezelfde missie en kernwaarden delen, zodat we elkaar kunnen versterken en ondersteunen om onze doelen te bereiken.

Hoe ben jij bezig met innovatie?

Als persoon en ondernemer geloof ik dat innovatie draait om het creëren van iets nieuws dat er nog niet was. Wat ik niet doe, is bestaande systemen of producten veranderen. Dat ligt te ver van mijn interesses af en ik geloof er minder in. Wat ik wel doe, is nieuwe werelden verkennen om tot nieuwe ideeën te komen. Ik zocht 5 jaar bijvoorbeeld de kunst- en cultuurwereld op. Die ervaring heeft me nieuwe inzichten gegeven die ik vervolgens kon inzetten voor mijn eigen onderneming. Ook politieke werelden zijn voor mij een bron van inspiratie en nieuwe ideeën. Ik stap blanco in deze werelden en laat het gebeuren. Ik sta open voor nieuwe ervaringen en ben niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Een mooi voorbeeld hiervan is mijn geplande reis naar SXSW in Texas in maart. Dit is een grote conferentie, gericht op de creatieve en tech wereld. Ik ga mee met een groep van 50 mensen en ik ken daar niemand van. Ik ga alleen naar een stad die ik niet ken. Ik heb geen concreet doel, maar ik weet zeker dat er iets gaat ontstaan. Als ik mezelf en mijn zintuigen open stel, gebeurt er altijd iets.

Wat zijn jouw plannen voor 2023?

Op 23 mei organiseer ik het evenement ACT NOW Impact Tech Summit, waar we maar liefst 1000 bezoekers voor willen aantrekken. Dit is een grote ambitie en daar is veel productie en funding voor nodig. We willen van Impact Tech een jaarlijks terugkerend event maken en het zou fantastisch zijn als dit op de eventkalender van Nederland komt te staan. Op dit moment staat de tweede editie nog in de kinderschoenen en hebben we zeker nog 3 jaar doorzettingsvermogen en kracht nodig om onze ambitie te realiseren.

Als community zetten we ons in voor Code Club, een IT community gericht op software development en infrastructuur in de regio. Code Club wil de IT sector verbroederen en verzusteren door iedereen bij elkaar te brengen. Er zit veel potentie in de regio, maar veel IT bedrijven tussen de 2 en 20 tot 30 medewerkers zijn nog onbekend. We willen deze bedrijven samen aantrekkelijk maken en nieuwkomers, instromers en switchers helpen om de IT sector in de regio te betreden. We werken samen met partners zoals gemeenten en het UWV om deze doelen te bereiken en willen ons online sollicitatie platform verder uitbouwen. Op dit platform kunnen kandidaten snel vacatures, cultuur en bedrijven matchen, vergelijkbaar met het swipen op Tinder. Dit jaar willen we ons netwerk uitbreiden met maandelijkse bijeenkomsten op diverse locaties in de stad, waar we B2B IT bedrijven samenbrengen en daarnaast willen we ook speciale bijeenkomsten voor kandidaten organiseren.

Wat hoop je wat de samenwerking met DB&P zal opleveren?

Plezier hebben en waardevolle bijdragen leveren aan onze missie en de bredere context van Breda Startup zijn mijn belangrijkste drijfveren. Ik vind het geweldig om startups en scale-ups te helpen bij het bereiken van succes en ik wil graag nog meer aandacht besteden aan het vergroten van hun zichtbaarheid. Het is belangrijk dat we laten zien wat we doen en waar we naar op zoek zijn, en dit blijven communiceren.

Op zoek naar een samenwerkingspartner?

Wil je een keer sparren met Koen over een eventuele samenwerking? Stuur hem een bericht. Hij helpt je graag verder!