Prinsjesdag 2019: een voorspelling van het nieuwe subsidiebeleid
Op dinsdag 17 september is het weer zover: Prinsjesdag! De Koning spreekt de Troonrede uit en de minister van Financiën biedt zijn koffertje met daarin de Miljoenennota aan in de Tweede Kamer.
Update: Prinsjesdag 2020 staat ook online.
Nu de rente op Nederlandse staatsobligaties negatief is, wil het kabinet tientallen miljarden euro’s lenen. Dit geleende geld komt in een investeringsfonds terecht voor de Nederlandse economie. Indien deze plannen worden doorgezet betekent dit een hogere staatsschuld, maar ook een grotere bestedingsruimte. En daarom is de vraag die er iedere derde dinsdag van september centraal staat interessanter dan ooit: op welk vlak wordt er geïnvesteerd en op welk vlak gaan we besparen?
Lager belastingtarief
Er is aangekondigd dat winsten vanaf 2020 worden belast tegen een lager tarief. Het voordeel dat behaald wordt uit fiscale regelingen zoals WBSO, innovatiebox, Energie Investeringsmiddelen (EIA) en Milieu investeringsaftrek (MIA) wordt daarmee beperkt. De daling van het belastingtarief is van 25% naar 22,5%. Winsten tot € 200.000 worden belast tegen een tarief van 16%, in plaats van 20%. Aangezien het voordeel uit fiscale regelingen al wordt beperkt, verwachten we niet dan de percentages omlaag worden bijgesteld.
Doelen uit het Klimaatakkoord
Ten opzichte van 1990 moet de Nederlandse staat in 2030 49% minder CO2 uitstoot realiseren en 95% minder CO2 uitstoot in 2050. Daarnaast moet de Nederlandse staat eind 2020 ten minste 25% minder broeikasgassen uitstoten ten opzichte van 1990. Om deze doelen uit het Klimaatakkoord te behalen, ligt er druk op de Topsector Energie. Het is niet aannemelijk dat duurzame regelingen zoals EIA, ISDE of SDE++ in 2020 op budget worden gekort. Een verhoging van het budget voor bestaande regelingen of een toevoeging in het aantal duurzame regelingen ligt meer voor de hand.
Krapte in de arbeidsmarkt
Na de recessie gaat het steeds beter met de Nederlandse economie. De toenemende werkgelegenheid zorgt voor krapte in de arbeidsmarkt, vooral binnen de sectoren ICT en techniek. Om ondernemers van beter opgeleid personeel te voorzien en personeel beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt, is de regeling Praktijkleren in het leven geroepen. Aangezien het personeelstekort nog niet is opgelost is de verwachting dat de regeling Praktijkleren wordt verlengd. Een andere regeling stimuleert mkb’ers om meer te investeren in scholing en ontwikkeling van huidige en toekomstige medewerkers (MKB Idee). Ook verwachten we nieuw budget voor deze regeling in 2020. Tenslotte wordt er gesproken over de STAP-regeling, waarbij werkenden en niet-werkenden aanspraak kunnen maken op een individueel scholingsbudget van € 2.000 per jaar. Er werd gecommuniceerd dat deze nieuwe regeling per januari 2020 niet gestart kon worden, wat niet in goede aarde viel bij critici. Zij vinden dat de regeling veel sneller van start moet gaan. Mogelijk wordt de regeling alsnog in 2020 gestart.
Data Science
Nederland is nog steeds de Europese voorloper met betrekking tot het analyseren van data. We gaan steeds meer richting een Data Driven society, waarbij het draait om het verbeteren van de kwaliteit van data. Als Nederland de positie als Europese voorloper wenst te behouden, wordt er mogelijk hierop ingespeeld met stimuleringsmaatregelen.
Meer lezen over Prinsjesdag?
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief
Mark helpt je graag!
Binnenkort publiceert Consultant Mark van Dijk meer over de gevolgen van het nieuwe regeerakkoord. Indien je nog geen connectie bent via LinkedIn, stuur dan een verzoek! Hij deelt regelmatig inzichten en nieuws over wat er speelt binnen het mkb.

Blijf op de hoogte!
Bekijk hier relevantie nieuwsartikelen over de WBSO subsidie.