Zo bereik je de scale-up fase
Wil je jouw start-up naar de volgende levensfase brengen? Een algemene definitie van een scale-up ontbreekt (nog) in de van Dale, maar het komt erop neer dat je jouw start-up met een goede product marketfit gaat opschalen en daardoor snel Ʃn fors groeit. Achter scale-ups vind je ambitieuze ondernemers, die al in de start-up fase de principes van schaalbaarheid succesvol toepassen.
Inderdaad: schaalbaarheid is key. Maar dat betekent niet dat je met het toepassen van principes een golden ticket hebt bemachtigd; ook doorzettingsvermogen en een beetje geluk is nodig. Scale-ups zijn doorgaans innovatief en disruptief. Ze verstoren de gevestigde orde met nieuwe ideeƫn. Het gaat erom dat een grote doelgroep achter deze ideeƫn staat en gebruik wil maken van jouw dienstverlening of product. Hierin slaagt slechts ongeveer ƩƩn op de 200 start-ups.
Laat je niet beperken door groei
Wanneer het aantal gebruikers van jouw product groeit, wil je natuurlijk meegroeien. Kies daarom voor een schaalbaar businessmodel, waarbij je zo weinig mogelijk (of helemaal niet) gebonden bent aan een maximum. Een voorbeeld is het peer-to-peer model. Hierbij (ver)huur je diensten of producten van anderen, in plaats van ze zelf te bezitten. Wanneer de vraag groeit, dan zit jij niet met een capaciteitsprobleem maar profiteer je hier juist van. Het kiezen van het juiste businessmodel doe je bij de start van je onderneming en is essentieel voor het doorgroeien van je start-up. Maar vergeet niet: in veel gevallen kun je het businessmodel later niet meer wijzigen.
Kies een aansluitend verdienmodel
Dit geldt niet voor het verdienmodel: veel start-ups passen het verdienmodel aan de groei van hun bedrijf aan. Ben je begonnen met āuurtje factuurtjeā? Niks mis mee, maar zorg ervoor dat je het verdienmodel wijzigt naar een schaalbare optie wanneer je start-up groeit. Of combineer het met andere verdienmodellen. Daarnaast is het van belang dat jouw businessmodel en verdienmodel op elkaar aansluiten. Met het Business Model Canvas benoem je alle onderdelen van het businessmodel en kan je op alle punten valideren en bijsturen. Veel ondernemers zijn een tijd zoekende naar het juiste model, neem voldoende tijd om het te toetsen bij de doelgroep, experts en vergeet je collegaās niet.
Testen ā en dan nog een keer
Maak het continu toetsen en uitproberen van nieuwe ideeën onderdeel van je strategie. Start-ups die een growth hacking strategie toepassen, groeien snel door middel van trial en error. Bij growth hacking wordt creativiteit omgezet tot een idee dat direct in de praktijk wordt getoetst bij de doelgroep. Aan de hand van data bepaal je of je ideeën gaat opschalen. Blijkt hieruit dat je doelgroep ergens geen behoefte aan heeft? Probeer dan iets nieuws! Het Javelin Experiment Board kan je hierbij helpen. Door continu te experimenteren ontdek je de meest efficiënte manier van werken en de snelste weg naar groei.
Blijf (financiĆ«le) risicoās voor
Snelle stijgers kunnen ook hard dalen. Veel start-ups gaan te snel de markt op, waardoor ze niet voldoende nadenken over het voorkomen van onverwachte gebeurtenissen. Zorg voor een goede voorbereiding, schat de risicoās in en denk na over tegenmaatregelen om de impact van deze risicoās te verlagen. Wist je dat je subsidie kunt aanvragen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsproject? Je doet hiermee niet alleen aan risicomanagement voor jouw bedrijf, je maakt je product of dienst ook investor proof.
Financiƫle beperkingen voorkomen
Hard groeien betekent ook durven investeren. Hiervoor zijn financiĆ«le middelen nodig. Een investeerder kan behalve groeikapitaal ook kennis, ervaring en een relevant netwerk inbrengen. Veel investeerders fungeren als coach op de achtergrond bij snelgroeiende start-ups. Bedenk dus van te voren hoe de āidealeā investeerder er voor jou uitziet. Vind een investeerder die past bij jouw bedrijf, zodat jij je groeiplannen kunt realiseren. Dit kan bijvoorbeeld door je idee te pitchen tijdens een groep investeerders.
Advies voor start-ups
Dit artikel is geschreven door start-up expert Jelmer Ruitinga. Zijn ervaring als ondernemer is voor hem een eye-opener op vele vlakken. Hij leerde van zijn fouten Ʃn van de successen. Inmiddels werkt Jelmer als consultant en organiseert hij daarnaast de Start-up Thursday op iedere derde donderdag van de maand. Hiermee helpt hij start-up ondernemers verder door vraagstukken op zowel technisch als financieel gebied te beantwoorden.
Jouw bedrijf opschalen?
Consultant Jelmer Ruitinga geeft advies! Schrijf je in voor de volgende Start-up Thursday.
Aanmelden